Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Η Κεντροαριστερά βρίσκεται στη φάση του Πύργου της Βαβέλ!!!

Πρέπει, εκ προοιμίου, να σημειώσω ότι δεν έχω προτάσεις. Σκέψεις μονάχα κάνω. Και δεν έχω προτάσεις για το δέον γενέσθαι στο χώρο που μ' ενδιαφέρει, διότι αυτός ο χώρος τούτη τη στιγμή μου θυμίζει χωράφι στο οποίο έχουν μπει κάποιοι με τρακτέρ και κάποιοι άλλοι με παραδοσιακά αλέτρια, και το οργώνουν ή πιο σωστά το ξεθεμελιώνουν...
  • Ποια ήταν και ποια είναι η Κεντροαριστερά σήμερα;;
Στην πραγματικότητα ο όρος εμφανίστηκε με την είσοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στο πολιτικό προσκήνιο, ο οποίος τρόμαξε τότε το συντηρητικό Κέντρο αλλά και το κατεστημένο της εποχής. Κοντά του συσπειρώθηκε όλο εκείνο το ριζοσπαστικό κομμάτι - κυρίως των νέων - που πίστευε ότι πρέπει να απομακρυνθούμε από τις παρατάξεις που κουβαλούσαν βαρίδια από τα ματωμένα χρόνια του εμφυλίου.
Ουσιαστικά η Κεντροαριστερά ήταν σαφώς συνδεδεμένη με τον [καταχρηστικά αναφέρω τη λέξη] "παπανδρεϊσμό" και στο ΠΑΣΟΚ βρήκε τον φυσικό της χώρο.

Σήμερα η Κεντροαριστερά, ως θεωρητική έννοια, δεν έχει ακριβές περιεχόμενο και συνεπώς δεν μπορούν εξ αυτής να αντληθούν συνεπείς προτάσεις πολιτικής. Το εγχείρημα της ομάδας των "58" παραπέμπει στον θολό δρόμο που είχε διακηρύξει ο άλλοτε βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, αλλά υπονομεύεται από το γεγονός ότι συνδέεται με επιχειρηματικά ή εκδοτικά συμφέροντα και επιπλέον κάποια από τα στελέχη αυτής της ομάδας έχουν δώσει δείγματα τυχοδιωκτικής πολιτικής συμπεριφοράς. 

Διαβάζοντας τα κείμενά τους, εννοώ τα κείμενα όλων εκείνων που προαλείφονται για "στελέχη" της, παρατηρώ μια τρομερή σύγχυση και φυσικά ο καθένας έχει διαφορετική πολιτική καταγωγή. Πολλοί εξ αυτών συνδέουν τη συμμετοχή τους από το βαθμό επαγγελματικής σχέσης που έχουν με κάποια εκδοτικά συγκροτήματα, οπότε δεν είναι σε θέση να πείσουν για τη φερεγγυότητα των προθέσεών τους και την αγνότητα των αρχών που πρεσβεύουν.

Επίσης, έχει διαφανεί ότι είναι όλοι τους σε πλήρη αδυναμία να προσδιορίσουν της αρχές που θα διαπνέουν το εγχείρημά τους. Οι γενικές αρχές για αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, ανάπτυξη κ.λπ. δεν σημαίνουν αυτομάτως ότι η Κεντροαριστερά μπορεί να ξεχωρίσει ακόμα από τη Δεξιά ή την Αριστερά. Ειδικότερα που σήμερα η Αριστερά πελαγοδρομεί ανάμεσα στα διάφορα "ρεύματά" και τις οργανώσεις της κομμουνιστικής, σοσιαλιστικής, διεθνιστικής, αντικαπιταλιστικής και αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς και της "άμεσης" δημοκρατίας. Κι ακόμα, στο χώρο του δημοκρατικού πατριωτικού κέντρου, αλλά και στον επαναστατικό και τον ελευθεριακό χώρο, κι εκεί όπου δρουν γενικώς συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες του εργατικού και του αγροτικού κινήματος, των κοινωνικών κινημάτων, του ριζοσπαστικού φεμινισμού και της οικολογίας... Ένα πανδαιμόνιο απόψεων, συνθημάτων, πολιτικών και απολιτικών θέσεων...

Το ζητούμενο λοιπόν είναι να γίνει κατανοητό τι είναι και τη σημαίνει Κεντροαριστερά και τι σήμερα την διαφοροποιεί απ' όλους τους άλλους. Και η Σοσιαλδημοκρατία και ο Σοσιαλισμός και όλοι εκείνοι οι όροι που έχουν δημιουργήσει σύγχυση και στη μεγάλη μάζα της δημοκρατικής παράταξης, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί τι σημαίνουν και ποιοι ακριβώς ταιριάζουν σ' εμάς. Αλλά, θα έλεγα ότι μπορεί να υπάρχει ένας τεράστιος, κενός, χώρος μεταξύ της Δεξιάς και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν βλέπω όμως τον κόσμο που θα τον γέμιζε... Και τούτο διότι εκείνοι που θα αποτελούσαν τη μάζα των φίλων, οπαδών και ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς έχουν σκορπιστεί στους πέντε ανέμους. Πέρα από αυτούς που βιάστηκαν να εγκλωβιστούν σε άλλα κόμματα, υπάρχει κι ένας κόσμος με δυναμισμό και ιδέες και όρεξη που στέκει παράμερα, αδιαφορώντας για τα τεκταινόμενα στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Επειδή και στα άρθρα των ενδιαφερομένων αλλά και στα διάφορα ρεπορτάζ που διαβάζω, όλοι αναφέρονται στον διάλογο, έχω να πω ότι ο διάλογος δεν αποτελεί πανάκεια. Όσο θυμάμαι τη σχετική φιλολογία, όλοι συζητάνε ότι... πρέπει να υπάρξει διάλογος!!! Εγώ επιμένω ότι δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική χωρίς ηγέτη. Έτσι, σκορποχώρι, δεν πρόκειται να δει Θεού πρόσωπο η λεγόμενη Κεντροαριστερά. Και φυσικά θα μπορούσα να εκφράσω την απορία μου για ποια Κεντροαριστερά μιλάνε όλοι αυτοί: Μπίστης, Μπέζος, Κανέλλης, Βούλγαρης, Λυκούδης, Παπαδόπουλος, Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου, Διαμαντοπούλου, Χριστοδουλάκης, Γιαννίτσης, Φλωρίδης, Μόσιαλος κ.ά. Υπάρχουν κάποιοι που ήσαν κάποτε μαζί και μετά διασπάστηκαν. Μιλάνε για Κεντροαριστερά και κάποιοι [η ΔΗΜΑΡ] που έχουν ξεκάθαρη κομμουνιστική προέλευση και μάλιστα διεκδικούν πρωτοκαθεδρία!!!!

Είχε γράψει ο Παν-Παν [από τους σουλατσαδόρους της πολιτικής και ωφελημένος από το ΠΑΣΟΚ, αφού τον είχε διορίσει στην ΕΡΤ] ότι υπάρχουν βασικά δύο εκδοχές για την Kεντροαριστερά. Η μία προτάσσει, για το καλό της χώρας, τη στρατηγική συνεργασία με τη ΝΔ, σε κυβερνητικό επίπεδο (ΠΑΣΟΚ + 58). Η άλλη, επίσης για το καλό της χώρας, προτάσσει μια υπεύθυνη αντιπολίτευση (ΔΗΜΑΡ και μια ευρύτερη συμμαχία του προοδευτικού χώρου) με μέτωπο τόσο στις συντηρητικές κυβερνητικές επιλογές όσο και στον αριστερό λαϊκισμό (ΣΥΡΙΖΑ)

Επίσης ο Βασίλης Δεληγκάρης που κατά δήλωσή του είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, γράφει σ' ένα άρθρο του Μακεδονία, [14/12/2013]: Η «παλιά» κεντροαριστερά απέτυχε εν μέσω της καταιγίδας που ξέσπασε, μετά την ουσιαστική χρεοκοπία της χώρας, να προστατέψει και να υπερασπιστεί αποτελεσματικά την κοινωνική βάση της, τους ανθρώπους της. [...] Η νέα κεντροαριστερά θα μπορέσει να υπάρξει μόνο ως μία μεταμνημονιακή πολιτική δύναμη μέσα από την πολιτική υπέρβαση της σημερινής κατάστασης και από την αναγέννηση της ελπίδας των απλών ανθρώπων της εργασίας του μόχθου και της επιχειρηματικότητας.

Εάν η αντιμνημονιακή στάση συνιστά βασικό στοιχείο της "νέας κεντροαριστεράς" ζήτω που καήκαμε. Ωραία είναι για να περνάμε την ώρα μας. Όλοι κάτι διεκδικούν για τον εαυτό τους, αλλά δύσκολα θα μπορούσε κανείς να διακρίνει το είδος της σχέσης με την Κεντροαριστερά. Διάβαζα και μια παράξενη ανάλυση ενός νεαρού που έλεγε ότι πρέπει μέσα σ' αυτό το χώρο να χωρέσει ακόμη και ο Τζήμερος και ο Σκυλακάκης και γελάω με τη σύγχυση. Πάντως Κεντροαριστερά με αξιώσεις σ΄ αυτή τη φάση δεν μπορεί να υπάρξει. Θα μεσολαβήσουν άλλες διεργασίες και πρέπει να ξεκαθαρίσουν κάπως τα πράγματα διότι εγώ δεν βλέπω ότι όλο αυτό το ανθρωπομάνι που συνωστίζεται για να πιάσει στασίδι στην εκκλησία της Κεντροαριστεράς έχει σχέση μαζί της. Επαναλαμβάνω ότι η Κεντροαριστερά βρίσκεται στη φάση του Πύργου της Βαβέλ!!! Δεν θα υπάρξει συνεννόηση προς το παρόν, όσο νομίζει ο Μπίστης λόγου χάρη ότι τον αρχηγό θα τον βγάλουν με κάποιες διαδικασίες που μονάχα αυτος και η παρέα του ξέρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου